Zondag 3 december las Nel een tekst voor waarin zij voorlas over het heilig Avondmaal van zondag 10 december. Het is goed om niet verrast te worden zondag en je alvast wat voor te breiden op de viering. Hieronder staat een korte beschrijving over het hoe en wat we vieren.

Wat is het Avondmaal?

Jezus zelf heeft het vieren van het heilig Avondmaal ingesteld. Dat gebeurde vlak voordat Hij gedood werd aan het kruis. Tijdens een maaltijd met Zijn volgelingen nam Hij brood en zei: ‘Kijk, dit is Mijn lichaam. Ik zal sterven voor jullie. Houd deze maaltijd steeds opnieuw om aan Mij te blijven denken.’

Na het eten nam Jezus een beker wijn. Hij zei: ‘Als Ik gedood word, zal Mijn bloed vloeien. Maar daardoor zullen jullie gered worden. Dat heeft God beloofd. Deze beker is daarvan het teken.’

Wanneer in de Ontmoetingsdienst het Avondmaal wordt gevierd dan eten we een stukje brood en drinken een slokje wijn *). We doen dan samen wat Jezus ons heeft opgedragen: we gedenken dat Jezus voor ons stierf.

Vier jij ook mee?

Het heilig Avondmaal is voor iedereen die gelooft dat Jezus de zoon van God is. Het gaat er niet om of je een beetje gelooft of meer of heel veel. Ook al heb je zo je twijfels, je bent welkom! In De Brug onderstrepen we de Bijbelse verbinding tussen geloof, doop en Avondmaal. Jongeren vanaf 16 jaar zijn welkom aan het Avondmaal. Jongeren onder 16 jaar (en ook ouderen die (liever) niet deelnemen aan het heilig Avondmaal) kunnen een bijbeltekst en zegen ontvangen als zij dat willen.

Hoe vieren we samen?

De viering wordt zondag kort na afloop van de Ontmoetingsdienst gehouden, van plm. 11.30 tot 12.00 uur.

Brood en druivensap worden voor in de zaal uitgereikt. Tijdens de dienst wordt hierover kort uitleg gegeven. Iedereen is welkom om deze viering bij te wonen, ook als je niet deelneemt aan het heilig Avondmaal.

Niet vieren?

Het kan weleens gebeuren dat je een gevoel hebt dat je door iets of iemand verhinderd wordt om samen Avondmaal te vieren. Blijf er niet mee lopen en schiet een van de onderstaande personen aan (zie tekst: ‘Even mijn hart luchten’ verderop in BRUGnieuws).

*) In de Ontmoetingsdienst gebruiken we druivensap i.p.v. wijn.

Avondmaalsschaal en -beker

In De Brug maken we gebruik van een bijzonder Avondmaalsstel. De schaal en beker laten iets zien van broosheid, gebrokenheid, vergankelijkheid, foutjes en oneffenheden. Het stel is gemaakt van klei en de kleur is gebroken wit.

Jarengeleden hebben we aan Visio in Huizen gevraagd of zij voor De Brug een Avondmaalsstel konden maken. Cliënten vonden dat een hele mooie en uitdagende vraag.

Rick is blind en heeft de schaal gemaakt door losse bolletjes naast elkaar te leggen waardoor ze één schaal vormen. Ed is slechtziend en heeft de bekers gegoten.

Tijdens de viering van het heilig Avondmaal gebruiken we brood met de merknaam ‘Liefde en passie’ en de wijn is zuivere druivensap.