Advent, wat is dat?

Advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest. Het is de tijd waarin de komst en wederkomst van Jezus Christus wordt verwacht. Omdat het Latijnse woord voor ‘komst’ of ‘het komen’ ‘adventus’ is, worden de vier weken vóór Kerst ‘Advent’ genoemd.
Twee betekenissen
Letterlijk betekent Advent: God komt naar ons toe. Advent heeft een dubbele betekenis: Het is de voorbereidingstijd op het kerstfeest, de geboorte van Jezus Christus ruim 2000 jaar geleden. Advent is ook de periode van verwachting dat Jezus nog een keer naar de aarde komt. Dat is het moment dat er een nieuwe hemel en nieuwe aarde komt. Wanneer dat zal zijn, weet niemand. Wat we wel weten, is dat het steeds dichterbij komt.
Vier zondagen
Advent begint op zondag vier weken voor Kerst. De zondagen van deze tijd heten 1e, 2e, 3e en 4e zondag van Advent, dit jaar 27 november, 4, 11 en 18 december.
Adventslied
In de Ontmoetingsdienst steken we op elke Adventszondag één kaars meer aan en zingen iedere zondag onderstaand Adventslied.
Zal er ooit een dag van vrede,
zal er ooit bevrijding zijn
voor wie worden doodgezwegen
levenslang gebroken zijn?
Zal er ooit een blijvend heden
vol van goede vrede zijn
waar geen pijn meer wordt geleden
en het leven nieuw zal zijn?
Zie de sterren aan de hemel
waar het duister van de nacht
door hun schijnsel wordt verdreven
tot een nieuwe dag die lacht.
Zoals sterren mensen melden
dat geen nacht te donker is
zal een kind ons komen redden
dat het licht der wereld is.
Wil je de melodie alvast leren kennen? Klik hier.
Zou je een gratis Adventskalender ontvangen? Klik hier en je komt op de website waar je hem kan bestellen (ook digitaal als mail).
Jan Verkerk
Aftellen naar Kerst

Elke zondag een kaars erbij, op weg naar Kerst. Ook in de De Brug branden de komende weken adventskaarsen. Waar komt die traditie vandaan?
Adventskaarsen zijn een protestantse uitvinding. In 1839 maakte de Duitse theoloog Johann Hinrich Wichern (1808-1881) voor het eerst gebruik van kaarsen als aftelkalender naar Kerst. Hinrich runde een missieschool en het verhaal gaat dat zijn leerlingen rond december constant bij hem kwamen vragen of het al bijna Kerst was. Daarom besloot hij een voor de kinderen begrijpelijke aftelkalender te maken.
Wagenwiel
Het allereerste exemplaar was een flink gevaarte: Hinrich gebruikte een wagenwiel als basis. Daarop plaatste hij vier grote kaarsen met negentien kleinere kaarsen ertussenin. Elke dag werd een kleine kaars aangestoken, elke zondag was een grote kaars aan de beurt. Zo konden de kinderen precies zien hoelang het nog duurde tot het eindelijk Kerst zou zijn.
Licht van de wereld
Tegenwoordig maken veel protestantse kerken gebruik van een adventskrans, maar dan in een veel kleinere uitvoering dan het origineel: vier kaarsen op een (rond) onderstel, vaak versierd met dennengroen en eventueel kerstdecoraties. Meer dan het aftellen draait het nu om het symboliseren van het Licht van de wereld, dat met Kerst naar de aarde komt.
De eerste kaars wordt op de 4e zondag voor het kerstfeest aangestoken. Daarna elke week een kaars erbij totdat alle kaarsen branden op de zondag voor Kerst.
Jan Verkerk (Bron: website Protestantse Kerk in Nederland)