Simply the Story

Ontdek de Bijbel

Een geweldige training vanuit de PKN, op initiatief van De Brug, in Huizen!

Basistraining in Huizen in september 2021

In deze training leer je hoe je eenvoudig Bijbelse geschiedenissen beter kunt onthouden en doorvertellen, en hoe je op discussiërende wijze kunt onderwijzen. Je oefent in het stellen van vragen die familie, vrienden en anderen helpen om geestelijke schatten te vinden in dat Bijbelgedeelte, maar ook om die toe te passen in hun eigen leven. Dit kan zowel bij volwassenen als bij kinderen toegepast worden.

In De Brug (Ontmoetingsdienst) willen we vaker de methode StS gebruiken om de verhalen uit de Bijbel met elkaar te delen. Of heb je zelf een kring waar je StS wil gebruiken? Heb je zin om mee te doen? Volg met een groepje de cursus die via De Brug wordt aangeboden.

Je leert hoe je:

  • op een eenvoudige manier Bijbelse geschiedenissen kunt onthouden en doorvertellen.
  • een open gesprek met mensen kunt voeren over een verhaal dat je hebt verteld.
  • vragen kunt formuleren die je toehoorders helpen om zelf geestelijke schatten te vinden in dat Bijbelgedeelte.
  • vragen kunt formuleren die je toehoorders helpen deze geestelijke schatten toe te passen op hun eigen situatie.

Tijdens het leren van de methode brengen we samen veel tijd in de Bijbel door.

De training biedt een veilige omgeving, met persoonlijke aandacht, om te oefenen met de methode. Gedurende de training doe je ervaring op met zowel het voorbereiden als het vertellen van gedeeltes uit de Bijbel.

De training wordt gegeven in de Vituskerk, Hooghuizenweg 36 in Huizen. Data: zaterdag 11 september van 8.30 uur tot 17.00 uur (Lunch zelf meenemen). Vrijdag 17 en 24 september van 19.00 uur tot 22.30 uur. Vrijdag 1 en 8 oktober van 19.00 uur tot 22.30 uur.

De kosten voor de training zullen waarschijnlijk € 40 á € 50 zijn. Hierover volgt nog nader bericht.

Reactie na een trainingsavond: Ik merkte gisteravond dat deze manier van vertellen iets doet met mensen. Er kwamen emoties en herinneringen naar boven. Het luisteren naar het pure Woord van God wordt op deze manier een beleving. Heb je zin om mee te doen? Geef je dan op bij: Nel Alta: klik hier

Activiteiten starten weer

Eten bij de Brug… we gaan weer starten!

Woensdag 11 augustus willen we weer gaan beginnen. De koks en gastvrouw/heer staan weer klaar om jullie een heerlijke maaltijd te serveren en een gezellig samenzijn. Vanaf 4 augustus kun je je opgeven bij Nel (06 1209 7190). Je hoort dan ook waar het is. 

Koffie met…

Koffie met… gaat op 11 augustus ook weer starten, meteen met een creatieve bijdrage. Wel even van te voren opgeven bij Nel (06 1209 7190) omdat we nog steeds de afstand bewaren en de plaatsen daardoor nog beperkt zijn…

Save the date

Op zondag 19 september is het thema van de Ontmoetingsdienst: Geloven & Dopen. Op donderdag 23 september is er een Verdiepingsavond in de Vituskerk. Tijdens deze avond duiken we met de aanwezige groep mensen in het thema ‘Geloven & Dopen’. Wie wil kan daarna nog 2 avonden volgen waar we nog wat verder gaan met het thema.

De eerstvolgende doopdienst staat gepland op zondag 31 oktober. Op die zondag worden (kleine) kinderen gedoopt. Er is een aantal ouders dat al aangeven heeft hun kind(eren) op deze zondag te laten dopen.

Samen de Bijbel ontdekken

Op donderdag 9 september ga ik weer starten met Samen de Bijbel ontdekken. Samen de Bijbel ontdekken is een prachtige manier om zonder bijbelkennis de Bijbel te lezen. Nog niet eerder meegedaan? Voel je welkom! Meer info? Klik op deze regel en scrol op de website naar Samen de Bijbel ontdekken.

Heilig Avondmaal 25 april

Zondag 25 april vieren we in de Ontmoetingsdienst het heilig Avondmaal. Helaas is het nog steeds niet mogelijk om met veel mensen bijeen te komen. De viering vindt dus in een aangepaste vorm plaats. Hoe dat gaat, vertel ik je hieronder.

We beginnen een gewone Ontmoetingsdienst om 10.30 uur. Op deze zondag is er ook kinderkerk, dus alle ouders zijn al aangemeld om de Ontmoetingsdienst bij te wonen. Om plm. 11.15 uur ronden we de Ontmoetingsdienst af en daarna vieren we het heilig Avondmaal met de aanwezigen die dat willen én met hen die dat online willen via de livestream van De Brug.

Online vieren
Online vieren van het Avondmaal heeft niet de voorkeur, het is dus een uitzondering en niet het nieuwe normaal. Als je liever online avondmaal wil vieren dan kan dat als volgt:

  1. Je vraagt brood en druivensap aan bij Nel: nalta@solcon.nl of tel/WhatsApp 06 1209 7190 en dan brengt Nel dit voor de zondag bij je. Brood en druivensap zijn op een veilige manier klaargemaakt.
  2. Je zorgt zelf voor brood (kan ook cracker of toast) én druivensap (of rode wijn).

Zorg dat je voor de viering alles klaar hebt staan. Tijdens de viering in de Ontmoetingsdienst worden duidelijke aanwijzingen gegeven wanneer we eten en drinken.

Wil je graag vooraf een liturgie (programma) van de viering van het heilig Avondmaal ontvangen, mail even (evangelist@debrughuizen.nl), dan krijg je hem uiterlijk zaterdag gemaild.

Ben je alleen en kom je (liever) niet naar De Brug, nodig dan iemand bij je uit om samen het heilig Avondmaal te vieren.

In de Vituskerk vieren

Iedereen is van harte welkom om het Avondmaal in de Vituskerk te vieren. Graag maken we dat op de volgende manier mogelijk. Er is een extra viering om 12:00 uur. Wanneer meer dan 10 personen zich opgeven dan is er nog een extra viering om 12:30 uur. Wanneer ook deze vol is (dat zou geweldig zijn), vieren we ook om 13:00 uur het Avondmaal. De viering duurt ongeveer 15/20 minuten. We hopen van harte dat je er gebruik van maakt. Voel je welkom!Voor de viering van het Avondmaal kan je je aanmelden via Tom: tomvdpoel@gmail.com of via tel/WhatsApp 06 1133 0047.

Wat is het Avondmaal? 

Jezus heeft het vieren van het heilig Avondmaal zelf ingesteld. In de Bijbel staat hierover dat Jezus de avond voordat Hij aan het kruis stierf, met zijn leerlingen aan tafel lag voor een maaltijd. Hij dankte God en brak het brood in stukken. En Hij zei tegen zijn leerlingen: “Kijk, dit is mijn lichaam. Ik zal sterven voor jullie. Herhaal deze maaltijd steeds opnieuw om aan mij te blijven denken”. 

Na het eten pakte Jezus een beker wijn. Hij zei: “Mijn bloed zal vloeien. Maar daardoor zullen jullie gered worden. Dat heeft God beloofd. Deze beker is daarvan het teken. Drink steeds opnieuw uit deze beker om aan mij te blijven denken”. (Bijbel: 1 Korinthe 11: 24-25 n.a.v. Lukas 22: 19) 

Wanneer wij in de Ontmoetingsdienst Avondmaal vieren (een stukje brood eten en uit de beker drinken), denken wij met elkaar terug aan dit moment. We herdenken dat Jezus voor ons stierf. Ook denken we eraan hoe Jezus in de wereld is gekomen om ons te verlossen en verlangen naar Zijn terugkomst op aarde. 

Voor wie is het Avondmaal? 

Het heilig Avondmaal is voor iedereen die gelooft in Jezus en er (meer of minder) bewust voor kiest om met Hem te leven. Jongeren vanaf 16 jaar zijn welkom aan het Avondmaal. Kinderen jonger dan 16 jaar ontvangen een zegen (belofte dat God bij je is en voor je zorgt) van de voorganger. 

Hoe vieren wij het Avondmaal? 

De viering van het heilig Avondmaal vindt plaats in een aparte dienst na afloop van de Ontmoetingsdienst. We delen met elkaar het brood en drinken de ‘wijn’ (wij gebruiken in de Ontmoetingsdienst druivensap).

Iedereen is welkom om het heilig Avondmaal bij te wonen, ook als je niet deelneemt.

Service-ochtend in de Vitus zaterdag 13 maart

Na een winterstop willen we weer starten met het onderhoud van de Vitus. Als je gelegenheid hebt om een paar uurtjes mee te helpen dan van harte welkom!

Om 9:00 uur beginnen we met een kopje koffie. Het is ook goed elkaar te ontmoeten bij een klus. Uiteraard nemen we de Corona maatregelen in acht.

Zou jij het doen?

“De Brug is een ontmoetingsplek voor jou en mij. Een plek waar we samen zoeken naar wie God is en wat geloven voor jou kan betekenen”.

Samen vorm geven aan onze gezamenlijke zoektocht.
Samen aandacht geven aan bezoekers van De Brug.

Als lid van het pastorale team:
in gesprek met bezoekers,
onderdeel van de Ontmoetingsdiensten,
samen op zoek naar wie God is.

Als diaken:
onderdeel van de Ontmoetingsdiensten,
samen mensen helpen.

Meer informatie krijg je via deze link: klik hier
Enthousiast of nieuwsgierig geworden?
horen het graag!

Gedicht

Heer, onze God,
dank voor het perspectief van uw Koninkrijk.
Wij belijden U:
er is zoveel in onze wereld – en in onze levens –
dat niet spoort met uw Koninkrijk:
geweld, onrecht, armoede, dood, egoïsme…
We vieren, juist deze weken, dat dit U niet
onberoerd heeft gelaten.
Dat U ons menszijn tot in de diepste misère deelt.
Dat U, Jezus, opstond tegen alle onrecht.
Ons kwaad en onze dood werden uw kwaad en dood.
Dank dat U ook ons roept om op te staan
tégen alle kwaad en onrecht
en vóór uw rijk van liefde en recht.
Wij bidden U, maak ons oprecht.
Richt ons op uw Koninkrijk,
vanuit het vertrouwen dat U telt wat ‘in het verborgene’ gebeurt.
Geef ons de kracht en het geloof om op te staan,
voor U, door de ander die op ons pad komt.

Amen.

Uit: Kerk in Actie Liturgiegids ‘Sta op’

‘Het is niet anders?’

Regelmatig hoor ik mensen tegen elkaar zeggen: ‘Het is niet anders, we moeten het er maar mee doen’ of ‘Het is niet anders, we maken er het beste van’. Dat is mooi, een stukje berusting in deze vreemde tijd, waar niemand grip op heeft. Wat kun je anders doen dan het beste ervan maken? Maar het lukt niet iedereen om deze positieve gedachte vast te houden. Want wat als je elke dag alleen bent en de eenzaamheid je aangrijpt? En door de steeds langer durende lockdown een ontmoeting of bijeenkomst nog ver weg lijkt. Of als het niet meer lukt om alle ballen hoog te houden als werknemer, moeder, vrouw, juf en mantelzorger tegelijk. De stress en spanning drukken steeds zwaarder op je. Zeg je dan ook: het is niet anders? Moeten we wachten op versoepeling van maatregelen, de tijd waarop er weer meer mag en kan, de lente die komt? 

Als het je te veel wordt, de zorgen te zwaar zijn, je bijvoorbeeld tegen iedere dag op ziet, dan hoef je niet af te wachten. Je kunt met steun van professionele hulp ontdekken hoe je zelf weer een stuk regie kunt terugpakken in je leven, ook in deze tijd. Ook is het fijn om je verhaal te delen zodat je er niet alleen voor staat.

Het DMW Huizen biedt een luisterend oor en wil je inzicht en deskundig advies geven. Ook voor vragen op andere levensterreinen en bij andere problemen.

Per gesprek wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 25,-. Wanneer je deze eigen bijdrage niet kunt betalen, zoeken we met jou naar een oplossing. Meer informatie hierover staat op onze website. 

Neem voor vragen en aanmelding contact op via het algemene telefoonnummer 0318 – 54 78 70 of op dinsdag en woensdag via mijn telefoonnummer: 06-19731903. Ook bereikbaar via e-mail hvdlinden@stichtingschuilplaats.nl en onze website www.stichtingschuilplaats.nl.

Hartelijke groet,
Henriëtte van der Linden

Stichting Schuilplaats – Locatie DMW Huizen

Samen koffie drinken op zondag 28 februari!

Hoe dan? Dat kan toch niet? Jawel, we gaan het gewoon*) doen. Bij elkaar thuis op de koffie. Heb je zin om mee te doen? Bij iemand op de koffie gaan of iemand bij jou thuis ontvangen? Geef je naam, adres, mailadres en telefoonnummer dan door! Uiterlijk vrijdag 26 februari hoor je bij wie je verwacht wordt of wie jij kunt ontvangen in je huis. Als je enthousiast bent voor dit plan, geef je gegevens dan door aan Nel Alta.

Mail naar: nalta@solcon.nl of bel naar 06 1209 7190 of 035 525 86 50.

*) We houden ons aan de maatregelen: max. 1 persoon ontvangen en 1,5 m afstand houden van elkaar. Voel je je niet (helemaal) lekker, zeg het bezoek dan af. Voel je volledig vrij of hier wel/niet aan mee te doen.

Voor de BRUGkids… samen op weg naar Pasen!

Lieve kinderen (en natuurlijk jullie ouders),
De komende weken stoppen we even met de verhalen uit de Henkie Show. We gaan een project op weg naar Pasen doen met elkaar! Het programma heet: ‘Een spoor van liefde’; we volgen Jezus in een aantal verhalen op weg naar Jeruzalem waar Hij gevangengenomen zal worden. Overal waar Jezus komt, laat hij een spoor van liefde na. Dat spoor gaan wij volgen. Aan het eind van de week wordt er materiaal bij jullie thuis bezorgd: een poster met een kruis waarop 7 luikjes staan. Elke week openen we een luikje waar een verhaal bij hoort.

Vanaf zaterdag staat er een filmpje op de homepage van De Brug (debrughuizen.nl), met dit verhaal, een kijkplaat en een lied dat daarbij hoort. Een verwerking bij het verhaal, zit in het tasje dat je thuis hebt gekregen. Hang de poster op in je kamer, dan kijk je er elke dag even naar. In het boekje staat nog veel meer over het project en de verhalen die erbij horen. Voor de eerste weken komt het materiaal deze week. De rest volgt later. Aan jullie de ouders de vraag of ze samen met de kinderen het filmpje willen bekijken en willen helpen met de verwerking. Natuurlijk hopen we elkaar weer in het ‘echt’ te zien maar tot die tijd krijg je gewoon het materiaal thuis. Zo zijn we toch samen bezig met de verhalen en volgen we ‘het spoor van liefde’ dat Jezus laat zien.
Veel plezier met dit mooie programma!

Groetjes van Alina, Anneroos en Nel

P.S. Ook al ben je geen kind meer, kijk gerust naar het filmpje en leef op die manier met de kids mee! 

Voor de kinderen

Hallo jongens en meisjes

Hoe gaat het met jullie? Wat hebben we elkaar lang niet gezien! We missen jullie echt heel erg! De komende weken kunnen we nog steeds niet naar de kerk… jammer he. Wat wel weer leuk is dat je thuis ook naar een verhaal van Matthijs kunt kijken. Zoek op internet naar: www.dehenkieshow.nl en dan komt ie zo maar in beeld.  

Zondag is er een mooi verhaal aan de beurt. Het gaat over een groep heel goed vrienden. Vrienden hebben veel voor elkaar over, ze helpen elkaar. Deze mannen brengen hun vriend, die niet kan lopen, naar Jezus toe. En omdat hij niet kan lopen, moeten ze hem dragen! Dat is best zwaar! Ze sjouwen hem helemaal naar het huis waar Jezus is. Ze willen dat Jezus hun vriend beter maakt, dat hij weer kan lopen. Maar ze passen er niet meer in… het huis is al te vol! Wat nu? Hoe dat verder gaat, moet je zondag maar eens bekijken.

Met het plaatje hieronder verklappen we al een beetje wat de vrienden gaan doen

En… dat is ook weer goed nieuws! Anneroos komt jullie een verwerking brengen bij het verhaal. Houd je brievenbus in de gaten! We hopen jullie snel weer in het écht te zien! 

Groetjes van Alina, Anneroos en Nel

PS – Wil je nog een tekenfilmpje over het verhaal kijken? Klik dan op deze onderstreepte regel of op het plaatje.