zondag 11 augustus 2019


Thema: Een fout feest met Jezus

Foute feestjes, ze zijn er genoeg. Hoewel, voor de een is dit een fout feest en voor de ander dat, natuurlijk. In de bijbel is er in ieder geval een fout feestje waar zelfs Jezus met volle teugen van geniet. Hij is te gast bij Matteüs Levi. Hij werkt voor de romeinse bezetter. Die hadden sinds hun bezetting van het land Israël tolheffing ingevoerd. Dat was voor elke rechtgeaarde jood een dagelijkse bron van ergernis. Tollenaars maakten in hun werk nogal eens misbruik van hun positie, door hogere heffingen te eisen dan was voorgeschreven en de winst in eigen zak te steken.

Vandaag komt Jezus bij Matteüs Levi voorbij en roept hem om vanaf nu Jezus te volgen i.p.v. zijn portemonnee. Dat brengt zo’n radicale verandering en blijdschap in zijn leven dat hij een feestje gaat vieren. De gasten die genodigd worden, komen allemaal uit zijn vriendenkring of zijn oud-collega’s, een grote menigte zondaars en tollenaars. Voor de geestelijkheid is dat een behoorlijk fout feest, en tussen die gasten zien ze ook nog die rabbi zitten, Jezus. Behoorlijk ergerniswekkend.

Heb jij ooit weleens iemand ontmoet die tot geloof in Jezus kwam en toen uit pure blijdschap een (fout) feest ging vieren? Misschien zouden we het eens (vaker) moeten doen.

Bijbel: Nieuwe Testament Lucas 5:27-32

Voorganger: evangelist Jan Verkerk