Heilig Avondmaal 4x per jaar

Vanaf dit jaar vieren we 4 keer het heilig Avondmaal. Voorheen was dat 3 keer. Nu vieren we het 2x in de eerste helft en 2x in de tweede helft van het jaar.

In overleg hebben we daarvoor gekozen, omdat we Jezus willen volgen door te doen wat Hij zegt (zie hieronder). We hebben samen ervaren dat het Avondmaal als bijzonder en samenbindend beleefd wordt en het versterkt ons geloof.

Om mee te doen, moet je opstaan en dat is iedere keer weer een keuzemoment. Misschien helpt ook jou dat om nog wat bewuster met de vraag bezig te zijn of en hoe je Jezus wil volgen.

Het is goed om niet verrast te worden op zondag 28 januari en je alvast wat voor te breiden op de viering. Hieronder staat een korte beschrijving over het waarom en hoe en wat we vieren.

Wat is het Avondmaal?

Jezus Zelf heeft het vieren van het heilig Avondmaal ingesteld. Dat gebeurde vlak voordat Hij gedood werd aan het kruis. Tijdens een maaltijd met Zijn volgelingen nam Hij brood en zei: ‘Kijk, dit is mijn lichaam. Ik zal sterven voor jullie. Houd deze maaltijd steeds opnieuw om aan mij te blijven denken.’

Na het eten nam Jezus een beker wijn. Hij zei: ‘Als ik gedood word, zal mijn bloed vloeien. Maar daardoor zullen jullie gered worden. Dat heeft God beloofd. Deze beker is daarvan het teken.’

Wanneer we in de Ontmoetingsdienst Avondmaal vieren dan eten we een stukje brood en drinken een slokje wijn *). We doen dan samen wat Jezus ons heeft opgedragen: we gedenken dat Jezus voor ons stierf.

Vier jij ook mee?

Het heilig Avondmaal is voor iedereen die gelooft dat Jezus de zoon van God is. Het gaat er niet om of je een beetje gelooft of meer of heel veel. Ook al heb je zo je twijfels, je bent welkom! In de Brug onderstrepen we de Bijbelse verbinding tussen geloof, doop en avondmaal. Jongeren vanaf 16 jaar zijn welkom aan het Avondmaal. Jongeren onder 16 jaar (en ook ouderen die (liever) niet deelnemen aan het heilig Avondmaal) kunnen een bijbeltekst en zegen ontvangen als zij dat willen.

Hoe vieren we samen?

De viering wordt zondag kort na afloop van de Ontmoetingsdienst gehouden, van plm. 11.30 tot 12 uur.

Brood en druivensap worden voor in de zaal uitgereikt. Tijdens de dienst wordt hierover kort uitleg gegeven. Iedereen is welkom om deze viering bij te wonen, ook als je niet deelneemt aan het heilig Avondmaal.

Niet vieren?

Het kan weleens gebeuren dat je een gevoel hebt dat je door iets of iemand verhinderd wordt om samen Avondmaal te vieren. Blijf er niet mee lopen en schiet een van de onderstaande personen aan (zie tekst: ‘Even mijn hart luchten’ in het BRUGnieuws van 18 januari).

*) In de Ontmoetingsdienst is er ook glutenvrij brood. We gebruiken druivensap i.p.v. wijn.

Mocht je geen brood en/of (rode) sap verdragen, geef dit even aan dan zoeken we samen een oplossing zodat ook jij het Avondmaal mee kan vieren.