Stop de tijd… (Nieuwsbelicht)

In Nieuwsbelicht kijken we in de Ontmoetingsdienst iedere week terug op het nieuws van de afgelopen week, en we leggen de Bijbel ernaast en vragen ons af, wat doet het met je als christen. En ik kan je zeggen, ik ben de weg kwijt. Wat een week was het weer.

Wat leven we in een rare wereld. De Coronacijfers zijn naar een recordhoogte gestegen en de winter moet nog beginnen. Het was de week dat alle kippen weer op stok moesten omdat er vogelgriep was geconstateerd. Iets waar we nu echt niet op zitten te wachten. En een Corona-teststraat moest het ontgelden, omdat complotdenkers, medewerkers uitschelden en de teststraat bekladden en deels vernielen.

De media regeert. De social media bepaalt. We leven in een land waar Twitter en Facebook een koning op zijn

knieën krijgt voor zijn volk. Dit land is ontwricht. En even wordt het me allemaal te veel. En ik denk, wat een gekkigheid. Stop de tijd. En vannacht, werd dit even werkelijkheid. We kregen er een uur extra bij. Misschien wel het mooiste nieuws van deze week. Over een half jaar moeten we het uurtje weer teruggeven. Maar het is dan nu toch echt, wintertijd.

Zo is er voor alles een tijd. Er is een tijd om te huilen en er is een tijd om te lachen. Er is een tijd om te treuren en er is een tijd om te dansen. Een stukje poëzie van Salomo uit Prediker 3.

Voor alles is een tijd. Alleen, hebben wij ook overal tijd voor? Laat me je helpen. Een oud oosters gezegde luidt: ’Als je onderweg bent naar iemand en je hebt haast, omdat je te laat bent, loop dan nog een blokje om.’ Jezelf verliezen in het moment zoals de tijd om te dansen in prediker.

Jezus nam vaak de tijd om met zijn vader te spreken. Om te bidden. In Lukas 6:12 staat: ‘In die dagen

ging Jezus naar het gebergte om te bidden en bracht daar de nacht door in gebed tot God.’ De hele nacht bidden tot God op een berg, kun je je dat voorstellen dat je dat doet? Sonja zou mij vragen: “waar ben jij vannacht geweest?” Een voorbeeld van Jezus die zichzelf verloren is in de tijd. Hij keek niet op zijn horloge, hij beleefde het moment.

Misschien verlies jij jezelf ook wel eens in de tijd en loop je wel eens in het bos, of op de pier… of laat je je hond uit en dwalen je gedachten naar God. Misschien geeft dat een goed gevoel en vergeet je dan de tijd, en misschien, loop je dan dat extra blokje om. Je kunt jezelf verliezen in dit soort momenten. Jezelf verliezen in God. Geniet van die tijd, en weet, …ooit komt er een tijd, …dan is er geen tijd …dan beleven we het in de eeuwigheid.

Dick Vos, Ontmoetingsdienst 25 oktober 2020