Tips voor jongeren in de Coronacrisis

  1. Ontdek bij jezelf welke manieren je gebruikt om met tegenslagen om te gaan, en probeer nieuwe manieren uit. Dit zal niet de laatste crisis in je leven zijn. Als je nu je gereedschapskist vult met manieren om problemen te hanteren, kun je de volgende problemen beter aan.
  2. In een onveilige wereld ontdek je ook die ene plek of die ene mens bij wie je je wél vertrouwd voelt. Deel met diegene een deel van je verhaal, ga de diepte in, ook voor een gesprek over wat er echt betekenis geeft aan je leven. Dik kans dat wie in een crisis betrouwbaar is, het daarna ook is.
  3. Dik kans dat de coronacrisis je voor problemen stelt die je niet kunt oplossen zoals je dat gewend bent. Durf een oplossing te proberen die buiten je comfortzone ligt, al was het maar om te kijken of het werkt voor jou.
  4. Wees creatief in het omgaan met de leegte. Tekenen, vliegtuigjes vouwen en levende kippen fotograferen helpen je ontspannen de tijd door. Met een blaaspijp van een stuk pvc-buis (vullen met papieren pijltjes of met rozenbottels) kun je ook als twintiger leuke spelletjes verzinnen.
  5. Relativeer je schermpjes. Je beseft nu wat het betekent als het échte contact met mensen ineens wegvalt. Verdiep dat contact, en investeer er ook straks in, als de pandemie voorbij is.

Bron: Nederlands Dagblad, 25/10/20